Ben jij tussen de 15 en 35 jaar, woonachtig in de regio Eindhoven, heb je ideeën over jouw duurzame toekomst en wil je serieus gehoord en begrepen worden? Maar weet je niet hoe en waar je je stem kunt laten horen? Doe mee met het gesprek met je bestuurders om ‘serieus’ gehoord en begrepen te worden over de politieke keuzes in jouw regio die gaan over de kwaliteit van jouw duurzame toekomst! 

Ben jij bestuurder in de regio Eindhoven, heb je ideeën over een duurzame toekomst na jouw rol als bestuurder en wil je dat jongeren actief meepraten over de politieke keuzes die impact hebben op de kwaliteit van hun duurzame toekomst? Maar weet je niet waar je ze kan vinden of hoe je ze kunt bewegen om mee te praten? Participeer dan nu in de dialoog met jongeren om ze serieus te horen en begrijpen. 

Waarom dit event?

Jongeren worden niet of nauwelijks betrokken (gehoord en begrepen) bij vraagstukken die gaan over de kwaliteit van hun eigen toekomst, zoals klimaat, energie en wonen. Daardoor hebben ze slechts beperkt invloed op zaken die een grote impact hebben op hun toekomst. Bestuurders zien dat ook en willen graag stappen zetten om dit probleem op te lossen.

Wat gaan we doen?

We brengen jongeren en bestuurders in één dialoog samen om gezamenlijk concrete oplossingen te vinden waarmee: 

jongeren in eigen taal op eigen moment hun invloed kunnen uitoefenen op keuzes in de regio die impact hebben op hun (duurzame) toekomst 

bestuurders pro-actief in staat zijn om de ideeën en zorgen van jongeren te horen, te begrijpen en mee te nemen in hun besluiten over de duurzame toekomst van de regio. 

Daarnaast proberen we ook een inzicht te creëren hoe de duurzame toekomst er volgens jongeren uit gaat zien. 

Hoe doe je mee?

Je doet mee door je in te schrijven als deelnemer. Daarna kun je direct al je eerste bijdrage leveren in de online gespreksomgeving door de verkennende vragen te beantwoorden en te reageren op andere deelnemers (bestuurders en jongeren). Op basis van alle antwoorden in de stap Verkennen bepalen we de agenda voor het fysieke gesprek op 11 oktober (19:00 – 22:00 uur) op een duurzame locatie in Eindhoven. De resultaten van de fysieke bijeenkomst en de nog openstaande punten worden teruggekoppeld aan alle deelnemers voor een tweede (afsluitende) online ronde om tot concrete ideeën te komen. 

Jij doet mee waar en wanneer het jou uitkomt. Je kunt actief meedoen in de discussie en op iedereen reageren zonder dat het je veel tijd kost. Alle bijdragen zijn welkom! 

De ideeën en afspraken om jongeren gericht te laten participeren worden daarna meegenomen en geïmplementeerd door de bestuurders. 

Fijn als je meedoet.

Jasmijn Kleij
Marijke Heddes
Youri de Koomen

Portefeuillehouders-overleg energietransitie

Metropoolregio Eindhoven

3 stappen om elkaar beter te begrijpen

Schrijf je eerst in. Dan beschikken we over je adresgegevens om je te informeren over de resultaten (per stap) en wanneer een nieuwe stap wordt geopend. Na inschrijving kun je direct meedoen met de online verkenning.

Klik op de licht groene button “naar verkennen”. Je komt dan automatisch uit in de online gespreksomgeving. Kies bij welke stakeholdergroep je behoort en doe mee.

Inschrijven en verkennen

Online ronde

Je schrijft je in en samen verkennen we het vraagstuk en leren we elkaar kennen.

Deze stap is dicht

Verrijken en voorkeuren

Fysieke gesprek ronde

Nu we elkaar kennen, bedenken en kiezen we samen de beste oplossingen.

Het fysieke event was op 11 oktober

Verdiepen en voortzetten

Online ronde

We maken de gekozen oplossingen concreet toepasbaar voor de praktijk

Deze stap is open van 1 tot 21 november

Veelgestelde vragen

Waarom deze dialoog?

Jongeren worden niet of nauwelijks betrokken (gehoord en begrepen) bij vraagstukken en beleidsvorming die gaan over hun eigen toekomst, zoals klimaat, energie en wonen. Daardoor hebben ze slechts beperkt invloed op zaken die een grote impact hebben op hun toekomst. Bestuurders zien dat ook en willen graag stappen zetten om dit probleem op te lossen.

Hoe werkt de online consultatie?

De dialoog bestaat uit 3 stappen. Je doet mee door je in te schrijven als deelnemer. Daarna kun je direct al je eerste bijdrage leveren in een online omgeving door de verkennende vragen te beantwoorden en reageren op andere deelnemers (w.o. bestuurders). Op basis van alle antwoorden in de stap verkennen bepalen we de agenda voor het fysieke gesprek op locatie in Eindhoven. De resultaten van dat gesprek en de nog openstaande punten worden teruggekoppeld aan alle deelnemers voor een tweede (afsluitende) online ronde om tot concrete besluiten te komen. 

 Bij iedere (online) stap krijg je ook de ruimte om op andermans input te reageren en zo de dialoog met elkaar aan te gaan. Je kunt gedurende de stap meerdere keren op het online platform kijken en reageren op meningen en visies van andere deelnemers. Daarom ben je ook flexibel in de tijd die je in het proces steekt. Je kunt in 5 minuten een bijdrage geven, maar ook meer tijd investeren. Ook als je nog niet zeker weet of je bij het fysieke evenement kan of wilt zijn is je input welkom! 

Wat gebeurt er met de resultaten van de consultatie?

De ideeën en afspraken om jongeren gericht te laten participeren worden daarna meegenomen en geïmplementeerd door de bestuurders.

Zijn mijn antwoorden veilig en anoniem?

Jouw input geef je in een afgeschermde en beveiligde omgeving. Je geeft bij het inloggen aan vanuit welke stakeholdergroep je deelneemt. Deze informatie is zichtbaar voor de andere deelnemers. Je naam of organisatie wordt niet gedeeld, ook niet in de tussen- en eindrapportages.

Ik heb mij aangemeld, maar ontvang geen bevestigingsmail

Na aanmelding ontvang je automatisch een e-mail ter bevestiging. Dit kan een paar minuten tot een uur duren. Krijg je de e-mail niet? Controleer je ongewenste E-mail of Spam box. Wanneer de e-mail in je Spam box binnen is gekomen raden wij aan de afzender als veilig te markeren in je e-mail programma, of toe te voegen aan je contacten. Hiermee voorkom je dat andere e-mails van ons ook in je Spam belanden.

Ontvang je geen e-mail in je Spam? Dan heb je misschien een fout gemaakt in je e-mail adres bij aanmelding. Probeer je opnieuw aan te melden. Ook dan nog geen succes? Neem contact op met de helpdesk [06-55332980] voor ondersteuning.

Ik ben met vakantie tijdens (een deel van) de online consultatie. Hoe kan ik meedoen?

Het voordeel van dit online proces is dat deelname vanaf elke locatie mogelijk is en vanaf ieder device, zoals een laptop, tablet of smartphone. Dus ook vanaf je vakantieadres kun je meedoen. De data zijn vooraf bekend, zo kun je je eigen deelnamemoment inplannen.

Wil of kun je toch een stap niet meedoen tijdens je vakantie, dan kun je op een later moment je reactie op de stap insturen. Als de stap gesloten is, word je reactie echter niet meegenomen in de tussentijdse resultaten, en is deze alleen zichtbaar in het eindverslag.

Wil je na de sluiting van een stap reageren? Bespreek de mogelijkheden met de helpdesk [contact@pakjeduurzametoekomst.nl].

Ik kan niet digitaal of online meedoen, is er een alternatief?

Neem contact met ons op, dan kijken we naar een passende oplossing. Dit kan via de helpdesk [06-55332980] voor ondersteuning.

 

Hebt u technische ondersteuning nodig? Bekijk onze instructievideo’s met uitleg over de dialoogtool, of neem contact op met onze technische helpdesk: [06-55332980]

Verslagen

Hieronder vind je alle (tussentijdse) verslagen die per stap worden gemaakt. Per verslag wordt zowel een samenvatting als de gehele (integrale) dialoog meegenomen.

Achtergrond-informatie

Wil je eerst nog meer weten over JongRES of over Metropoolregio Eindhoven (MRE) of over de plannen van RES MRE, klik dan hieronder op de directe links naar sites waar informatie te vinden is.

Informatie JongRES

JongRES

Informatie JongRES MRE

JongRES MRE

Informatie RES MRE

RES MRE

Metropoolregio Eindhoven

MRE

Spelregels bij deze dialoog

Fijn dat je wilt bijdragen aan de dialoog over hoe participatie van jongeren het beste geörganiseerd kan worden, zodat ze succesvol kunnen bijdragen aan besluitvorming die gaat over hun duurzame toekomst. Om een veilige online omgeving met elkaar te creëren, zijn de volgende richtlijnen ten aanzien van gedrag, inhoud en vorm van toepassing.

1. Gedrag

De volgende reacties worden verwijderd:

  • Reacties die beledigend zijn ten aanzien godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht, nationaliteit, seksuele gerichtheid of burgerlijke staat;
  • Reacties die niet voldoen aan de fatsoennormen van schriftelijke communicatie, zoals schelden, beledigen, kleineren, etc.;
  • Iemand die zich voordoet als iemand anders.

2. Inhoud

De volgende inhoudelijke bijdragen zijn niet toegestaan; reacties worden verwijderd:

  • Het benoemen van persoons- of andere privégegevens;
  • Niet onderbouwde beschuldigingen (waaronder smaad en laster);
  • Suggestieve opmerkingen t.a.v. een persoon;
  • Persoonlijke berichten;
  • Reacties met commerciële en promotionele inhoud;
  • Berichten die niet on-topic zijn m.b.t. de vraag en de afgeleide discussie.

3. Vorm

De volgende aanpassingen kunnen worden gemaakt:

  • Reacties in enkel hoofdletters wordt gewijzigd in normale letters;
  • Reacties die op een verkeerde plaats staan, worden onder de juiste opmerking geplaatst;
  • Onleesbare teksten worden verwijderd.

Instructies dialoogomgeving

Bekijk de instructievideo’s van Xleap (de dialoogomgeving) voor de verschillende stappen. Dan weet je precies hoe je kunt navigeren in het systeem. De video’s duren slechts 1,5 minuut per video.

Als je problemen ondervindt bij het inloggen in Xleap kun je telefonisch contact opnemen met onze helpdesk: 06-55332980.